Waarom in Girona trainen

Fietsen in Girona

Lance Armstrong was één van de eersten die Girona als een aantrekkelijke plek voor het wielrennen ontdekt had. De inmiddels niet al te populaire ex-wielrenner besloot in het oude centrum van Girona een huisje te kopen en van daaruit elk jaar zijn Tour de France voor te bereiden. Sindsdien hebben steeds meer profwielrenners hun tweede huis gekocht in Girona. Het is nu zelfs zo populair geworden dat er al honderden professionele wielrenners wonen of er hun tweede huis hebben. Onder hun 75 pro-tour renners. De meeste profs die je hier ziet zijn Amerikanen en Australiërs die tijdens het Europese wielerseizoen in Girona wonen en trainen. Ook zie je steeds meer Nederlanders en Engelsen van verschillende ploegen. Je ziet dan ook regelmatig wielrengroepen langs komen met renners uit verschillende ploegen als Ineos, Jumbo-Visma, Education first, Israel Start-Up, Mitchelton-Scott, Sunweb, Trek.

Enkele redenen waarom Girona zo interessant is voor een trainingsstage of wielrenvakantie:

  • Ideaal Trainingsgebied. Goed geasfalteerde wegen, weinig verkeer en alle soorten landschappen dicht bij elkaar: vlak, glooiende kustwegen, heuvels, bergen en hooggebergte. En dat wat Girona echt onderscheidt van andere Spaanse gebieden: het is bijna een doolhof van mooie rustige weggetjes. Dus veel routemogelijkheden; je kunt hier 2 weken lang elke dag een compleet andere route doen.
  • Ideaal Klimaat. Weinig regen, veel zon, warm, maar ook weer niet extreem veel temperatuurverschil met Nederland, zoals in Zuid-Spanje waar je lichaam eerst moet wennen aan het verschil. Hetzelfde klimaat als Mallorca. 
  • Goedkope en Snelle Reis. Met Transavia en RyanAir vlieg je goedkoop rechtstreeks naar Girona. Ook is Girona nog goed aan te rijden vanuit Nederland (1400 km over tolwegen).
  • Cyclosportiefs / Wedstrijden. In Catalonië heb je bijna elk weekend zowel een Cyclosportief als wielerwedstrijd (voor alle categorieën). Zelfs in de winter heb je Cyclos en voor de wedstrijdwielrenner trainingswedstrijden.

Lees ook het verhaal van “Travelwriter” Aniek over haar trainingsstage met ons in Girona.

De stad Girona

Girona is een middelgrote stad met een kleine historische kern. Het oude – Joodse – hart is een wirwar van straatjes, steegjes en trappen. Daarnaast zijn er veel bezienswaardigheden die je niet mag missen – zoals: de oude stadsmuur, de kathedraal en de tuinen aan de rand van het centrum.

De stad staat bekend om zijn goede restaurants en gezellige terrassen. Ook op cultureel gebied worden er het hele jaar allerlei activiteiten gepland.

Met de trein- en busverbindingen kun je alle kanten op. Met 40 minuten ben je in Barcelona, 30 minuten naar Figueres en de stranden van de Costa Brava zijn binnen een uur te bereiken.

De provincie rond Girona

De streek rond de de stad Girona is een fietsparadijs. Iedere windrichting geeft je een totaal ander landschap om te ontdekken.

In het noorden heb je de heuvels en de Pyreneeën, naar het oosten de Costa Brava, in het zuiden de bergen van het nationaal park Montseny en in het westen het rotsachtige vulkaanlandschap van La Garrotxa.

In de hele provincie vind je oude middeleeuwse dorpjes met een klein plein, waar vrijwel altijd een leuk terras of bar is te vinden. Catalonië is een gastvrije regio, waar je je -ook als niet fietser – niet snel zult vervelen. In een straal van 100 km heb je wel twaalf nationale parken, waar je niet alleen kunt wielrennen en mountainbiken maar ook heel mooi kunt wandelen. Andere activiteiten die je in de provincie vindt zijn boottochten, survival circuits, snorkelen, karten, duiken, paintball, roeien, klimmen, zwemmen en meer. Iedereen krijgt van ons bij aankomst in Girona een informatieboekje met al deze info.