Across the Alps

Dit jaar organiseren we een NIEUWE spectaculaire fietsreis; Across the Alps! Dit is een meerdaagse ronde door de Franse én Italiaanse Alpen. We starten en finishen in Barcelonnette, prachtig gelegen in de zuidelijke Franse Alpen. Sluit je aan bij deze adembenemende tocht over mythische Alpencols en waan je zeven dagen lang een profrenner in een etappekoers. Na Across the Alps kun je onder andere de volgende Alpenreuzen afvinken; Col du Glandon, Col du Galibier, Col du Granon, Col d’Izoard, Col Agnel, Colle della Fauniera, Colle di Lombarda en Cime de la Bonette.

In een proloog en zes etappes bedwing je de cols die je kent van de Tour de France en de Giro d’Italia en beleef je al het moois dat de Alpen te bieden hebben. De tocht is volledig verzorgd; jij fietst in een ontspannen sfeer in je eigen tempo, Campo Bicicleta voorziet je van de mooiste fietsroutes en zorgt voor het transport van je bagage, ravitaillering in koers en verblijf onderweg in goede, fietsvriendelijke hotels (vol pension). De hele ronde word je met een vrolijke lach begeleid door onze energieke ploegleider vanuit zijn professionele volwagen. Breng je eigen fiets mee of huur een prachtige Bianchi van Campo Bicicleta. Als je op je eigen fiets deelneemt, zorg er dan voor dat je materiaal in orde is. Zorg zelf voor fietslampjes voor de vele tunneltjes op de route!

Pak je bolletjestrui in en meld je aan voor de Across the Alps 2023 aansluit-week van 18 t/m 25 juni 2023 (let op, de belangstelling is groot!) of neem contact met ons op voor een groepsboeking op een ander moment in het fietsseizoen.

Route

Across the Alps kan met recht een echte klimronde worden genoemd. De (zwarte) route is in totaal bijna 750 km lang. In deze afstand dienen meer dan 20.000 hoogtemeters (hm) bedwongen te worden! In twee van de zes etappes kan er gekozen worden voor een iets vriendelijkere (rode) route waarmee je de ronde in kunt korten tot ‘slechts’ 700 km met 17.500 hm. Je kunt in deze etappes tot op het laatste moment kiezen welke route je neemt. Schrikken deze statistieken je niet af? Ben jij een echte klimmer? Lees dan verder voor het etappeschema van Across the Alps 2023.

Dag 1, Heenreis en Proloog: Barcelonnette –  Barcelonnette; 21 km en 590 hm

Je reist op eigen gelegenheid naar ons hotel in Barcelonnette, waar je kennis maakt met je ploegleider en de andere deelnemers. In de namiddag vindt het Grand Départ plaats; de proloog. Nee, je hoeft je tijdritfiets niet mee te brengen, het is een korte rit waarin we zoveel mogelijk en groupe naar het ski-dorp Le Super Sauze klimmen (hoogte: 1.698 m). Tijdens de proloog krijgen we de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, de reis uit onze benen te trappen en te acclimatiseren. Geniet van deze ontspannen tocht waarin je onze ploegleider Rinie in actie op de fiets te zien krijgt! Als je liever een dag eerder in Barcelonnette arriveert dan boeken we een nacht voor je bij.

Dag 2, Etappe 1: Barcelonnette  – Saint-Bonnet-en-Champsaur; 132 km en 2.555 hm

In de eerste 16 kilometer fietsen we vanuit Barcelonnette, door de l’Ubaye vallei, naar de voet van Col de Vars (1e categorie). De eerste echte col van Across the Alps brengt ons meteen boven de magische 2.000 metergrens. In een kleine 15 kilometer klimmen we naar 2.110 meter hoogte. De eerste tien kilometer van deze flank zijn vriendelijk maar de finale, in een weids berglandschap, schotelt ons pittige percentages voor. Nadat we zijn afgedaald gaan we zuidwestwaarts en steken we het grote stuwmeer Lac de Serre-Ponçon over. Aan de overkant volgt al snel de tweede beklimming; de minder bekende Col de Moissière (1e categorie). Na de afdaling komen we aan in Saint-Bonnet-en-Champsaur en zit de eerste etappe erop.

Dag 3, Etappe 2: Saint-Bonnet-en-Champsaur – Saint-Colomban-des-Villards, 118 km, 3.092 hm

We starten met Col d’Holme (3e categorie). Op de top (1.211 m) klimmen we nog drie kilometer door naar Col de Parquetout. De afdaling is listig met gemiddeld bijna 10%. Opletten dus! Vervolgens Col d’Ornon vanuit Entraigues (2e categorie). Deze is 14,6 km lang en 1.367 meter hoog. We sluiten deze etappe af met de meer dan 26 kilometer lange Col du Glandon (HC)! Deze klassieke Alpencol, bekend van la Marmotte, is 1.927 meter hoog en telt 1.355 hoogtemeters. Onderweg genieten we van het mooie uitzicht op het stuwmeer Lac de Grand’Maison. Ook deze afdaling is steil! Halverwege de afdalingen houden we halt bij Auberge du Glandon in Saint-Colomban-des-Villards, waar we overnachten op ruim 1.100 meter hoogte.

Dag 4, Etappe 3: Saint-Colomban-des-Villards – Briançon, Zwart: 136 km, 3.829 hm, Rood: 113 km, 2.809 hm

Voor het eerst kan er gekozen worden tussen de zware zwarte route en de iets minder zware rode route. Je mag de avond voor vertrek, of zelfs tijdens de etappe, je keuze bepalen. We beginnen deze Koninginnenrit met een afdaling van 10 kilometer. Uiteraard slaan we na 15 kilometer de fotogenieke Lacets de Montvernier (3e categorie) niet over. Na de afdaling staan ons twee majestueuze cols te wachten; de knallers Col du Télégraphe (1e categorie) en Col du Galibier (HC), samen goed voor ruim 35 kilometer waarin we naar 2.642 meter hoogte klimmen! De rode route daalt vervolgens direct af naar Briançon, de zwarte route maakt onderweg nog een ‘klein’ uitstapje naar Col du Granon (HC).

Dag 5, Etappe 4: Briançon – Sampeyre, 91 km, 2.733 hm

Vandaag een korte etappe waarin we de Italiaans grens passeren. Met twee-cols boven de 2.000 meter krijgen onze benen weinig rust. Vanuit het départ starten we vrijwel direct met de beroemde Col d’Izoard (1e categorie) met een hoogte van 2.361 meter. Onderweg genieten we boven de boomgrens van prachtige vergezichten en het uitzicht op de machtige puinhellingen. Na de afdaling slaan we linksaf naar Ville-Vieille waar de volgende klim start, de pittige grenscol Col Agnel (HC) van maar liefst 2.744 meter hoogte. Na een heerlijke afdaling van meer dan 30 kilometer, kijk uit voor overstekende marmotten en gemzen, bereiken we ons hotel in Sampeyre. Verheug je op een heerlijke Italiaans maaltijd!

Dag 6, Etappe 5: Sampeyre – Demonte, Zwart: 120 km, 3.541 hm, Rood: 96 km, 2.086 hm

Vandaag kan er weer gekozen tussen twee routes, beide volledig over Italiaans grondgebied. Op de zwarte route komen we twee HC-cols tegen. Vrijwel direct vanuit la partenza start de Colle di Sampeyre (HC), een echte killer! We overwinnen in slechts 15,8 kilometer 1.313 hoogtemeters, naar 2.274 meter hoogte (8,3% gemiddeld)! Ook de afdaling is erg steil. We vervolgen onze weg met een klein tussencolletje: Montemale di Cuneo (3e categorie). Na de afdaling volgt de rode route een directe, relatief vlakke weg naar Demonte. De zwarte route pakt de Colle della Fauniera (HC) mee, met een leuke verrassing op de top (2.481 m). De afdaling naar het hotel in Demonte loopt over een smalle weg, ook hier is voorzichtigheid geboden.

Dag 7, Etappe 6, Demonte – Barcelonnette, 126 km, 3.750 hm

In de niet te onderschatten slotetappe bedwingen we wederom twee HC-cols van ruim boven de 2.000 meter. Weer een koninginnenrit? Na 12 kilometer begint in Pratolungo de grenscol Colle di Lombarda (HC); met een lengte van 20,3 kilometer en een hoogte van 2.352 meter zeker geen kleintje. Na de afdaling komen we aan in het Franse Isola en vervolgen we onze weg richting Saint-Etienne-de-Tinée. We hebben nog één klim naar het dak van Across the Alps te gaan: Cime de la Bonette (HC). Een magnifieke afsluiter en volgens de Fransen de hoogste geasfalteerde top van Europa: 2.802 meter! Ten slotte dalen we af en bereiken we trots en voldaan ons hotel in Barcelonnette. We sluiten af met een gezamenlijk diner en delen onze mooie verhalen.

Dag 8: Terugreis

Na een welkome nachtrust en een lekker ontbijt gaat ieder weer zijn weg. Reis je terug naar huis, naar een mooie vakantiebestemming om bij te komen of stap je nog een dagje op de fiets voor een extra rondje in de omgeving van Barcelonnette?

Across the Alps week voor individuele inschrijving

Groepsboekingen mogen het hele fietsseizoen door en één keer per jaar organiseren we een aansluit-week Across the Alps waar je je individueel mag inschrijven. Dit zijn ontzettende leuke en gezellige weken waarbij je met andere (nog voor jou onbekende) fietsers dit avontuur mee aangaat. Hier worden vaak (fiets-)vriendschappen voor het leven gesloten. Kleine groepjes zijn uiteraard ook welkom.

Voor 2023 gaat het om deze week:

  • 18 t/m 25 juni 2023

Voor boeken ga je naar het reserveringsformulier hieronder en vul je de data in van de week waar jij graag bij wilt aansluiten.

Prijs

De prijs is € 1.530 per persoon. Zowel voor onze aansluit-week als voor groepsboekingen vanaf 8 personen. Dit is inclusief:

– 7 hotelovernachtingen in mooie fietsvriendelijke hotels
– Vol pension: ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes en wielervoeding (reepjes en gelletjes).
Bianchi Infinito huurfiets
– Onze begeleider mee gedurende de hele reis, bij groepen van 14+ personen twee begeleiders.
– Bagagevervoer van hotel naar hotel
– Route en informatie boek
– Een leen Garmin (fiets GPS) met de routes

De prijs is exclusief de reis tussen Nederland en de Alpen (vraag ons naar opties) en de drankjes gedurende de week.

Voor extra opties ga je naar het reservering formulier hieronder.

 

Reserveren

    Extra opties