Bianchi Aria Disc review

Wat een machine is dit! Ik zet aan, sta op de pedalen en hoor de banden zoeven over het asfalt. Ik trek een kort sprintje en voel de fiets vooruit schieten. Wat een heerlijk gevoel als een fiets je zelfvertrouwen geeft. Of je echt harder gaat? Niet te bewijzen. Maar het voelt goed!

Wanneer de nieuwe Bianchi Aria’s met schijfremmen eind januari bij ons binnenkomen zijn de ‘oh’s en ah’s’ niet van de lucht. Deze fiets straalt – een echte racer. Het is de fiets die je ziet staan bij de fietsenzaak en direct mee naar huis wilt nemen. Dit is wat ze bij Bianchi #passioneceleste noemen.

Het is 9 februari wanneer ik (Menno) voor het eerst een test-rit maak op de Bianchi Aria. Zaterdagochtend en de lente hangt in de lucht. Het is de perfecte dag om een rit naar de Costa Brava te maken en de fiets echt goed te testen.

Aero

Wat opvalt wanneer ik wegfiets op de Aria is dat deze fiets direct ‘goed’ zit en voelt. Dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend en zal niet voor iedereen gelden – het is immers een aero model dat je dwingt tot een race-positie. Toch, ik stap op en voel direct vertrouwen.

De Aria is een fiets die er strak uitziet met een mooie rechte bovenbuis. De staande achtervork grijpt de zitbuis iets lager, zoals je veel ziet bij aero-fietsen. Het geeft de Aria een snelle uitstraling. En dat is ook wat je voelt wanneer je fietst met deze machine: snelheid en controle.

Schijfremmen

Een ander belangrijke eigenschap zijn de schijfremmen. Schijven zijn niet meer weg te denken en dat is de reden dat we de Bianchi Aria disc gaan verhuren. Alle merken komen met een ‘disc-model’ en dat is voor Bianchi niet anders.

Wanneer je niet gewend bent aan een fiets met schijfremmen vergt het in de eerste kilometers wellicht iets meer concentratie. De discs zijn erg krachtig – let dus ook op je medefietsers die nog met velgremmen rijden. Voor mij geven de schijfremmen vooral een heel veilig gevoel. Ik voel me op deze fiets heel zeker.

Daarnaast: de Aria is volledig afgemonteerd met Shimano Ultegra. Iedere keer dat je schakelt is het raak – de ketting danst over de kransjes. De 50/34 voorbladen in combinatie met de 12/32 cassette maken dat je altijd soepel kunt blijven draaien en – belangrijk – overal boven komt.

Naar de Costa

We scheren langs de Costa Brava. De kustweg vanaf Tossa de Mar naar Sant Feliu de Guixols is een paradijs om een fiets te testen. Het gaat op en neer – korte klimmen, korte afdalingen en altijd mooie uitzichten. Het wegdek is hier overal goed en dat maakt dat je een fiets echt goed kunt voelen.

De Aria heeft 28 mm banden – voor steeds meer fietsen de norm. Qua rolweerstand maakt dit geen verschil met 23 of 25 mm banden – en het geeft nog meer controle ook. Ik voel me tijdens de rit steeds zekerder op de fiets en ga haast twijfelen of dit niet een model is waar ik altijd op zou willen rijden.

Via de klim Sant Grau steken we terug van de kust naar Girona. We rijden verder over vlakke wegen. Net voor Girona pakken we een extra klim, een kort stuk gravel en daarna via de afdaling van Els Angels terug naar de stad. Een perfecte route en dag om deze fiets te testen.

Snelheid en controle

De Bianchi Aria is in alles een fiets met snelheid. Dit is misschien niet de lichtste fiets, maar dat is ook niet de insteek van een aero-model. De fiets geeft je daarnaast veel controle. De schijfremmen zijn direct. De Ultegra groep schakelt soepel. En, de 28 mm banden zorgen voor grip en comfort. De Aria is een machine – en ook nog eens in prachtige Bianchi kleuren!

Filed under: NieuwsTagged with: ,