Gravelen in Girona

Het is een paradox die in mijn hoofd speelt. Het weerhoudt me ervan dit verhaal met een ongekend enthousiasme op te tuigen. Oke, ik zal eerlijk zijn – stiekem wil ik helemaal niet dat ‘iedereen’ de gravelpaden rond Girona gaat ontdekken. Confessie is gedaan, bij deze.

Ik zou niemand het genot van het rijden over gravelpaden willen ontzeggen. En, begrijp me niet verkeerd – ik ben de eerste die jou zou willen meenemen op een gravelavontuur rond Girona. Maar, iedere fietser weet ook dat niets zo leuk is als ‘de weg voor jou alleen hebben’. Bekentenis nummer twee: ook fietsers doen niets liever dan het ‘allereerste liftje pakken’ – zoals de hemel voor wintersporters eruit ziet. Open piste, geen sporen van andere avonturiers.

Want wat is er nu heerlijker dan je alleen in de natuur wanen? Alleen het knisperende geluid van je banden op het grind. En de geluiden uit het bos waar je doorheen rijdt. Het kan je de kriebels bezorgen, een solo-missie door de natuur – maar het is vooral ook datgene wat gravelen zo mooi maakt.

Waarom in Girona beginnen met een gravel-rit?

Onverharde paden opzoeken kun je op allerlei plekken. In Nederland, over zanderige paden door de bossen of misschien in het duingebied waar kilometers aan schelpenpaden liggen. Misschien ben je zelf weleens op pad geweest met de kasseien-gids voor Nederland?! Mini-ontdekkingstochten zijn leuk, brengen je op nieuwe plekken en geven je ritten een ‘episch’ sausje waar veel fietsers geen genoeg van kunnen krijgen.

In Nederland en de rest van de lage landen is je bewegingsruimte als fietser veelal gebonden aan de grenzen van de bebouwing. In andere delen van Europa en ook zeker in Catalonië is je speelruimte op de fiets veel groter. Je kunt hier, rond Girona, urenlang fietsen zonder een levende ziel tegen te komen. Dat is misschien een onveilige gedachte, maar stiekem ook de spanning van een ontdekkingstocht. Waan je je hier op de geasfalteerde wegen al soms ‘alleen op de wereld’? Rijdend op gravelpaden en andere onverharde stroken komt het ‘jagers-en-verzamels-gevoel’ helemaal naar boven.

In de omgeving Girona is er gelukkig wel altijd een ontsnappingsclausule – voor Spaanse begrippen is dit namelijk een gebied met veel bebouwing. Geen grote steden, maar uit de kluiten gewassen dorpen. De geruststelling dat ik met een ruim uur weer ‘onder de mensen’ kan zijn, maakt de provincie Girona een ideaal gebied om mijn eerste gravel-avonturen te plannen.

Is het extreem dat rijden op gravel?

Met de racefiets kom je al op veel mooie plekken. In de provincie Girona heb je al veel route-opties en kun je vrijwel iedere windrichting rond de stad verkennen over rustige wegen, en zelf beslissen of je lang/kort en steil/glooiend wilt klimmen. Dat beeld zie je ook terug wanneer je de gravel-bike meeneemt voor een rit. Kies zelf of je een extreme rit wilt maken met veel hoogtemeters (en dat kan hoor!) of dat een route langs de boorden van een van de rivieren die door de stad stromen voert.

Als ik zelf kies voor een rit met de gravelfiets, dan is het een mix van wat extreme paden en snelle brede gravelstroken. Niets is zo lekker om een klimmetje hard op te rijden met de vaart die je nog hebt vanuit de voorgaande afdaling. Dat gevoel ervaar je op het gravel nog intenser – het gevoel dat je over het pad zweeft is heerlijk. Je gaat even wat dieper zitten,  brengt je zwaartepunt lager en hoort het grind onder je banden wegschieten wanneer je een bocht aansnijdt.

Bijkomend voordeel van gravelen vind ik dat het grind veiliger aanvoelt. Je rijdt met bredere banden, op een comfortabele fiets en met een bandenspanning die lager is. Al ben je geen snelheidsduivel en duik je niet met ‘Alaphilippe-achtige’ vinnigheid de afdalingen in, op de gravelfiets heb je een veel veiligere sensatie die afdalen met zich meebrengt. Wanneer ik mijn Bianchi Impulso een afdaling instuur vind ik het dalen veel leuker dan op de weg – ook, omdat het een complete work-out is waarbij je heel je lichaam gebruikt om controle te houden.

Zijn er ook gravel events in de buurt van Girona?

Wanneer je eenmaal de sensatie hebt gevoeld van het rijden op gravel – dan ben je direct verkocht. Midden in de natuur ontdek je nieuwe plekken, uitzicht-punten en plaatsen waar in vroegere tijden veel meer leven was. Een route plannen kost dan vaak ook wat meer tijd dan wanneer je alleen geasfalteerde wegen zou kiezen. Met een gravelpad weet je soms niet wat je kunt verwachten. Dat is voor mij ook echt een van de leukste aspecten – een nieuw pad ontdekken dat je fysiek (en ook wel mentaal) voor uitdagingen zet. Je comfort-zone kun je op sommige ritten beter thuislaten.

Het plannen van een route kan je hobby zijn (zoals bij ondergetekende) – maar gelukkig kun je dit ook aan andere fietsers overlaten. Op steeds meer plekken in de wereld vind je gravel-events – en kun je deelnemen aan tochten waar de route alvast is uitgetekend. Je hebt zelf de keuze: meegaan op een ‘adventure-ride’ waarbij je zelf zult moeten navigeren met je fiets-navigatie of neem deel aan een uitgezette tocht waarbij je linten en pijlen volgt.

In Girona zijn de gravel-events net zo ‘hot’ als de temperaturen in juli en augustus. Bij vrijwel ieder fiets-evenement staat er ook een graveltocht op het programma. Een van de mooiste voorbeelden is het tweedaagse event: Traka Girona. Twee etappes vol met gravelpaden door de natuur rond Girona. De organisatie is in handen van Klassmark die door heel Catalonië MTB-events, Cyclo’s op de racefiets en Trail-running wedstrijden organiseren.

Lijkt me wel wat dat gravelen! Maar, wat nu?

Zoek een pad op in de buurt om mee te beginnen. Dat kan natuurlijk gewoon op de racefiets, want de banden van tegenwoordig zijn dik en stevig genoeg om enig grind goed te verwerken. In Girona kunnen we een huurfiets voor je klaarzetten, wanneer je hier wilt proeven aan het gravelen. Het aanschaffen van een nieuwe fiets is misschien een sta-in-de-weg, maar juist daarom is een test-rit in Girona de ideale mogelijkheid.

Het ontdekken van nieuwe paden en wegen is iets waar we in Girona heel enthousiast over zijn. Wil je met ons mee op een gravel-avontuur? Samen een event als Traka Girona rijden/gravelen? Dan nodigen we je van harte uit om samen op een ontdekkingstocht te gaan!

Gearchiveerd onder: Uncategorized